niedziela, 17 kwietnia 2016

KSIĄŻKOHOLIK GOTUJE #1 - BUŁECZKI CYNAMONOWE {OSOBLIWE I CUDOWNE PRZYPADKI AVY LAVENDER}




   Na blogu również postanowiłam rozpocząć nową serię, która będzie dopełnieniem serii na kanale - Książkoholik gotuje. Tutaj będą pojawiały się dokładne przepisy i instrukcje, a więc serdecznie zapraszam i koniecznie dajcie znać, czy podoba Wam się taka nowa forma książkowych postów i filmików :)





  PRZEPIS NA BUŁECZKI CYNAMONOWE 
{OSOBLIWE I CUDOWNE PRZYPADKI AVY LAVENDER}
 (przepis oparty o przepis z tej strony)

Potrzebujesz:

 na ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 saszetka drożdży instant
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła

do posmarowania: 1 jajko i 2 łyżki mleka
do posypania: cukier puder

na nadzienie:
- 70 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki drobnego cukru

Jak zrobić?

   Zagotuj mleko i odstaw do ostygnięcia. Do ciepłego już mleka (nie gorącego!) wsyp drożdże, wymieszaj i odstaw na 5 minut. W tym czasie przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj, zrób małe wgłębienie i wlej w nie mleko z drożdżami. Wymieszaj łyżką.

   Zacznij wyrabiać ciasto (ręcznie lub hakiem miksera planetarnego) dodając żółtka i jajko. Po 5 minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj dopóki ciasto nie będzie gładkie i sprężyste (ok.10-15 minut). Przykryj miskę folią i odstaw na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie weź małą miseczkę wsyp do niej cukier, cynamon i cukier waniliowy - wymieszaj.

   Po tym czasie posyp blat lub stolnicę mąką i zacznij wyrabiać ciasto przez chwilkę, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Ciasto podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na podłużny placek (mniej więcej kształt prostokąta). Placki z ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką z cynamonem, którą przygotowałeś wcześniej lub samym cukrem. Zwiń ciasto w roladki i pokrój w plasterki (zobacz dokładnie na filmiku). Wszystkie ułóż na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia) i odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

   Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wierzch bułeczek posmaruj roztopionym masłem roztrzepanym z jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor ok. 20-30 min. Po upieczeniu możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :D

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.